Terug naar het overzicht

Wat is biophilic design; wij vertellen er alles over!

Wat is biophilic design

“Bio wattes?” Biophilic design; een prachtige manier om een stukje natuur naar binnen te halen! In deze blog leggen we jou er alles over uit. Lees dus gauw even verder, dan ben je helemaal op de hoogte en misschien ook wel overtuigd om een stukje natuur naar binnen te brengen door biophilic design.

Wat is biophilic design?

Biophilic design is een manier van interieurontwerpen waarbij we proberen de natuur een beetje binnen te halen. Gezien het feit dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, kan dat best een slimme zet zijn.

Door natuurlijke elementen of hun knappe imitaties in je interieur te verwerken, herstellen we de band met de natuur. En geloof het of niet, die groene toevoegingen kunnen wonderen doen voor je welzijn!

Het idee is dus om een beetje natuur naar binnen te brengen, zonder dat je daadwerkelijk elke dag het bos in hoeft te trekken. Lees even verder om nog meer fijne voordelen van biophilic design te ontdekken.

Belangrijke feitjes over biophilic architecture

Biophilic design is een manier van ontwerpen waarbij natuur, zoals planten, natuurlijke materialen en veel licht, wordt toegevoegd aan gebouwen om ons beter te laten voelen en productiever te maken.

Oorsprong van biophilic design: Het idee werd in de jaren ’80 populair gemaakt door Edward O. Wilson en is gebaseerd op onze aangeboren behoefte om dicht bij de natuur te zijn.

Principes: Dit designprincipe omvat het gebruik van planten, water, natuurlijke materialen en organische vormen. Het maakt ook optimaal gebruik van natuurlijk licht en zorgt voor mooie uitzichtlijnen naar buiten.

De fijne voordelen van biophilic design

We zeiden het al eerder, biophilic design brengt vele fijne voordelen met zich mee. We nemen ze even met je door:

  • Verbeterd welzijn: Het verlaagt bloeddruk, hartslag en stresshormonen, en verbetert de luchtkwaliteit.
  • Productiviteit: Het kan de productiviteit met 6% verhogen en creativiteit met zelfs 15%.
  • Gezondheidsvoordelen: Het zorgt voor een sneller herstel in ziekenhuizen, een korter verblijf én minder medicijngebruik.
  • Onderwijs: In het onderwijs leiden biophilic design elementen tot hogere testscores en betere concentratie.
  • Economische voordelen: Het verhoogt de waarde van vastgoed en stimuleert hogere uitgaven in retailomgevingen.

Wat een beetje groen al niet kan doen! Naast echte planten wordt er bij biophilic architecture ook gebruik gemaakt van kunstplanten. Natuurlijk hebben deze geen luchtzuiverende eigenschappen, maar wél de positieve effecten op het verdere welzijn bij mensen. Vaak krijg je door een combinatie van deze twee soorten precies het gewenste effect.

Biophilic design: toepassen in verschillende sectoren

Nu je de voordelen van biophilic design weet kun je je voorstellen dat het toepassen ervan in diverse sectoren heel waardevol kan zijn. Even nog wat feitjes duidelijk op een rij:

Onderwijs:
Kinderen leren sneller – tot wel 26% meer – dankzij een biophilisch ontwerp in hun leeromgeving. Het lijkt erop dat een beetje groen wonderen doet voor de hersencapaciteit!

Zorg: Patiënten kunnen gemiddeld 8,5% sneller herstellen in een omgeving die de natuur nabootst. Minder tijd in het ziekenhuis betekent meer tijd om thuis te genieten van de dingen die je fijn vindt.

Bedrijven: Werknemers melden zich tot 10% minder vaak ziek. Biophilic design kan dus niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook je ziekteverzuim verminderen. Wie had gedacht dat planten de sleutel tot een gezonde werkplek zouden zijn?

Retail: Klanten zijn bereid tot 25% meer te betalen in een winkel die de natuur op een slimme manier integreert. Groene muren kunnen dus letterlijk de kassa laten rinkelen!

Recreatie: Gasten betalen tot 20% meer voor een verblijf in een biophilisch ontworpen accommodatie. Blijkbaar hebben ze een sterke voorkeur voor verblijven waar natuur en comfort hand in hand gaan.

Vastgoed: Gezonde gebouwen met biophilic elementen hebben een hogere verkoopwaarde. Een stukje natuurlijk maakt je woning dus niet alleen mooier, ook waardevoller. Biophilic design biedt dus tal van voordelen die verder gaan dan alleen uitstraling. Het maakt onze werk-, leer-, en leefomgevingen niet alleen aangenamer, maar ook financieel voordeliger.

Waar zie je biophilic design vaak terug?

Biophilic design kan variëren van groene muren en daktuinen tot het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Het concept vindt zijn weg in stedelijke planning met groene corridors en verticale bossen. Steeds vaker worden biophilic principes gecombineerd met smart building-technologieën om een optimale balans tussen natuur en technologie te creëren.

Conclusie: biophilic design, de waarde van een stukje natuur

Of je nu een natuurliefhebber bent of niet, biophilic design biedt voordelen voor iedereen! Het speelt in op onze aangeboren verbinding met de natuur en kan op diverse manieren worden toegepast, ongeacht de stijl van het interieur.

Projectinrichting met biophilic design

Overtuigd om een beetje natuur naar binnen te halen? Bij Plantenman.nl bieden we specialistisch advies en oplossingen voor een volledig beplantingsplan met een focus op biophilic design. We begrijpen dat een gezonde en inspirerende (werk)omgeving bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit.

Onze mogelijkheden variëren van het integreren van een groene binnentuin en daktuinen tot het plaatsen van sfeervolle plantenbakken en de complete kantoorbeplanting. Of u nu een kantoor, zorginstelling of onderwijsruimte inricht, wij adviseren je graag over de beste planten en natuurlijke elementen die passen bij jouw interieur en behoeften.

Terug naar het overzicht
Ferrie & Jan Mekelenkamp

Plan een adviesgesprek

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden voor interieurbeplanting op jouw locatie? Plan dan nu een adviesgesprek in en ontdek alle groene mogelijkheden die wij bieden voor jouw ruimte!

Advies op locatie

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.